54 Ülkeye İhracat Gerçekleştiren Sanica Isı, Halka Arz Yolunda

54 Ülkeye İhracat Gerçekleştiren Sanica Isı, Halka Arz Yolunda

Temelleri 1982 yılında atılan, banyo ve SPA grubundan, rezervuara, ısı ve tesisattan, kombiye, panel radyatöre, alt yapı ve üst yapı boruya, cam grubuna, istif makinalarından elektrikli forklifte uzanan geniş alanda yatırımları olan Fatinoğlu Grubu’nun amiral gemisi Sanica Isı Sanayi, halka açılmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. İnşaat ve tarım sektörlerine tamamlayıcı ürünler sunan inşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Sanica Isı, Elazığ, Manisa – Akhisar ve İstanbul Beylikdüzü’ndeki üretim tesislerinde ürettiği; panel radyatör, kombi ve boru, bağlantı parçalarını 54 ülkeye ihraç ediyor. Global bir marka olmayı hedeflediklerini ve halka açılmayı da bu hedefi güçlendirmek için planladıklarını belirten Sanica Isı Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu, “Bugün dünyanın dört bir yanından 54 ülkeye ihracat gerçekleştiren ve sektöründe Türkiye ve dünyada tanınan Sanica Isı Sanayi olarak hedefimiz, dünyada bilinirliğimizi daha da artırarak global bir marka olmak” diyor.

“SEKTÖRÜMÜZDE TÜRKIYE’NIN ÖNDE GELEN SANAYI KURULUŞLARINDAN BIRIYIZ”
Nesimi Fatinoğlu, “Sanica Isı Sanayi olarak panel radyatör, kombi ve boru, bağlantı parçaları olmak üzere üç ana grupta gerçekleştirdiğimiz üretimle sektörde Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biriyiz” diyor. Fatinoğlu, Sanica Isı olarak Fatinoğlu Grubu’nun 40 yıllık üretim, bilgi ve deneyimi ve kurumsal yönetim anlayışıyla Türkiye ve dünyada sektörün bilinen firmaları arasında yer aldığını vurguluyor. Fatinoğlu, Sanica Isı’nın başarılarının ardında 40 yıllık deneyimle, yenilikçiliği birleştiren yönetim anlayışının yattığına dikkat çekiyor. Sanica Isı olarak, 2021 yılında dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality destek programına başvurdukları bilgisini veren Fatinoğlu, “Dahil olmamız durumunda Turquality programının sağlayacağı desteğin de katkısıyla markalaşma yolunda atacağımız önemli adımlarla global bir marka olmayı hedefliyoruz. Başka bir ifadeyle bugün dünyanın dört bir yanından 54 ülkeye ihracat gerçekleştiren ve sektöründe Türkiye ve dünyada tanınan bir firma olarak hedefimiz dünyada bilinirliğimizi daha da artırarak global bir marka olmak” diyor.

“PANDEMIYE RAĞMEN HIZLI BÜYÜMEYE DEVAM ETTIK”
Fatinoğlu, Sanica Isı olarak, ilk yıldan itibaren organik ve inorganik (satın almalar) bir şekilde büyüyerek sektörün dünyada ve Türkiye’de bilinen markaları arasına girdiklerini belirtiyor. Pandemi döneminde tüm dünyada yaşanan tedarik sorunları, kısıtlamalar nedeniyle inşaat sektörü ile altyapı projelerinde yaşanan daralmaya rağmen Sanica Isı’nın stratejik ve etkin kurumsal planlamaların bir sonucu olarak güçlü büyümesini sürdürdüğü bilgisini veriyor. Fatinoğlu, Bir önceki yıla kıyasla net satışlarımızı yüzde 100’e yakın artırarak 2021 yılı sonu itibariyle 713 milyon liraya çıkardık. Sanica Isı olarak, 2021 yılında yakaladığımız büyüme ivmesini bu yılın ilk yarısında da sürdürdük. Bu yılın ilk yarısında net satışlarımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 oranında arttı. Sanica Isı’nın, 2022 sonunda net satışlarını bir önceki yıla kıyasla yüksek oranlı artırmayı hedefliyoruz. Sanica Isı olarak, İSO İkinci 500 2021sıralamasında 170’inci sırada yer aldık. Son yıllardaki yeni yatırımlarının da devreye girmesinin sağladığı büyüme ivmesiyle önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin en büyük 500 şirketleri sıralamasında yer alacağız” diye konuşuyor.

BORU VE BAĞLANTI PARÇALARINDA 800’DEN FAZLA ÇEŞITTE ÜRETIM
Sanica Isı Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu, Sanica Isı’nın Elazığ, Manisa Akhisar ve İstanbul Beylikdüzü’nde yer alan üretim tesislerinde panel radyatör, kombi ve boru, bağlantı parçaları üretimi ile ilgili şu bilgileri verdi; “Sanica Isı Sanayi olarak birçok farklı boyut ve tipte panel radyatör üretiyoruz. Panel radyatör üretiminde dünyanın önde gelen üreticilerinden biri konumundayız. Sanica Isı adına tescilli olan Sanica ve Energy markalarımızla pazarda güçlü bir şekilde yer alıyoruz. Panel radyatör üretimimizi Manisa Akhisar OSB 35 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 57 bin metre kare bir alanda üretim gerçekleştiriyor. Bu yıl Alarko Carrier’den satın aldığımız üretim hattıyla birlikte yıllık 3 milyon 305 bin metre tül üretim kapasitesine ulaştık. Boru ve bağlantı parçaları gurubunda ise İstanbul Beylikdüzü ve Elazığ OSB olmak üzere iki üretim tesisimizde kullanım alanlarına göre altyapı ve üstyapı ürünleri üretiyoruz. 800’den fazla boru ve bağlantı parçaları üretimimizle Türkiye’de en geniş ürün yelpazesine sahip firmalarından biri durumundayız. Beylikdüzü’nde 9 bin metre karelik kapalı, 13 bin 500 metre karelik açık alana sahip tesisimizde üst boru ürünlerinin üretimini yapıyoruz. Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nde ise 45 bin metre karelik kapalı olmak üzere toplam 172 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde altyapı, üstyapı boru ve bağlantı parçaları üretimi gerçekleştiriyoruz. Manisa’nın Akhisar OSB’de 14 bin 400 metrekare kapalı, toplam 20 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Sanica Isı Kombi üretim tesisimiz, yıllık 52 bin adet kombi üretim kapasitesine sahip. Bir süredir üzerinde çalıştığımız elektrikli kombi üretimine yakın zamanda başlamayı hedefliyoruz.”

“SANICA ISI, KOMBI VE RADYATÖRLERIYLE DÜNYAYI ISITIYOR”
Dünyanın dört bir yanına radyatör, kombi ve boru, bağlantı parçaları ihracatı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Sanica Isı Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu, “Kombi ve radyatörlerimizle dünyayı ısıtıyoruz” diyor. Bu yılın ilk yarısı itibariyle gerçekleştirdikleri toplam satışların yüzde 54’ünün ihracattan geldiğine dikkat çeken Nesimi Fatinoğlu ihracata yönelik şu bilgileri verdi; “Bu yılın ilk yarısı itibariyle toplam satışlarımızın yüzde 54’ü ihracattan geliyor. Ana gruplar bazında baktığımızda; 2021 yılı sonu itibariyle radyatör satışlarımızın yüzde 76’sı ihracattan geliyor. Toplamda 31 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin başında Macaristan, Romanya, Ukrayna, Sırbistan geliyor. Boru ve bağlantı parçalarının yüzde 24’ünü 23 ülkeye ihraç ediyor. İhracat yapılan ülkelerin başında Romanya, Nijerya, Gürcistan, Makedonya ve Cezayir geliyor. Akhisar’da ürettiğimiz kombileri ise 9 ülkeye ihraç ediyor. Satışlarımızın yüzde 27’si ihracattan geliyor. Kombi ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülkelerin başında İspanya, Azerbaycan, Özbekistan, Gürcistan ve Portekiz geliyor.” Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı verilere göre, son 10 yıldır düzenli olarak Türkiye’nin ilk 1.000 İhracatçı Firması içerisinde yer aldıklarını belirten Fatinoğlu, Türk İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) verilerine göre ise Sanica Isı’nın Türkiye’nin en çok plastik boru ve bağlantı parçaları ihracatı yapan firması olduğunu söylüyor ve ekliyor; “2018 yılından beri İSİB, “En Çok Plastik Boru ve Bağlantı Parçaları İhracatı Yapan Firma” birincilik ödülünü Sanica Isı alıyor.”

“HALKA ARZDAN GELECEK KAYNAK BÜYÜMEDE KULLANILACAK”
Fatinoğlu, Sanica Isı olarak global bir marka olmayı hedeflediklerini ve bu hedef doğrultusunda uzun bir zamandır kurumsallaşmaya odaklandıklarını söylüyor. Sanica Isı Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu, “İş süreçlerimizden, insan kaynağımıza ve iş kültürümüze kadar kurumsallaşma adına önemli değişimler gerçekleştirdik. Halka arzla birlikte şeffaf ve hesap verilebilir, kurumsal ilkeleri daha etkin ve güçlü bir şekilde yaşama geçirmiş bir şirket konumuna geçmeyi amaçlıyoruz. Sanica Isı olarak, halka açılarak özellikle yurtdışı pazarlar açısından gerek bilinirlik ve tanınırlık gerekse kredibilite açısından şirketimize değer katmayı hedefliyoruz” diyor. Halka arzdan sağlayacakları kaynakla yurtiçi ve yurt
dışı büyüme fırsatlarını daha etkin değerlendirme olanağı elde edeceklerinin altını çizen Fatinoğlu, halka arzdan elde edecekleri kaynağın büyük bir bölümünü başta yurtdışı olmak üzere büyüme amaçlı kullanmayı planladıklarını vurguluyor.

Kaynak: https://www.fortuneturkey.com/54-ulkeye-ihracat-gerceklestiren-sanica-isi-halka-arz-yolunda